聖誕布甸2款



舊年聖誕,請了方逸華小姐唱《蒸糕Bell》,今年她要陪人瑞老公,無暇幫我個blog助慶,只好請已經做了耕田婆的巨肺來,請各位blog友食聖誕串燒。

甄妮 - 愛果情花聖誕夜 (1985)
隨《打火機》大碟附送的限量版12吋single,相當矜貴,ebay炒價HK$380,還有拍MV,全曲9分鐘有排你跳,她用自己歌改編聖誕詞,夠心思啦。

下載 :
http://www.sendspace.com/file/2oll5e



另一位嘉賓是君狗小姐,長毛男友有新戲上,她湊住個女,也要出來開金口,幫下手做宣傳,重唱/rap當年的癲得聖誕歌。

吳君如 - 巴老彈星人報佳音 (特別混音版) (1992)
吳走音的處女作,進軍樂壇的first plug,這個是特別混音版,同一EP還有和鄭伊健合唱惡頂情歌《只因你心醉》,兩個鬥flat。

13 comments:

Wallace said...

Dear Chi,

這首歌我找了很久了,可否提供下載?? Thanks

OGAKE said...

謝阿Chi的布甸,但係俾你寫晒D西歌爛歌,我個blog無野寫架啦渦!!

Holf Yuen said...

君如真的是極品
新年可以post《恭喜發財利是來》嗎?

best actor said...

merry christmas and happy new year to you and yours!

Muzikland said...

祝聖誕快樂及有更豐盛的2008年﹗

chi said...

wallace,

你是說《愛果情花聖誕夜》嗎?
link :
http://www.sendspace.com/file/2oll5e

chi said...

ogake,

西歌多的是,我都嫌自己寫得太少,一齊再發掘下啦。

chi said...

holf yuen,
好提議,一於咁話。

best actor,
merry christmas!! 聖誕快樂。

muzikland,
聖誕快樂!!新年進步。

Johnson said...

To: Chi

Merry Christmas & Happy New Year!!

黑膠人 said...

愛果情花聖誕夜好正呀. TKS!

唔記得係森森定班班, 佢地有首歌叫Boy Friend, 都好西ga. 唔知有冇人記得.

chi said...

johnson,
thank you thank you...聖誕快樂。

黑膠人,
你應該係講斑斑的《Boy Friend》,資料如下:
http://robokon1234567.hp.infoseek.co.jp/5080_PanPan.htm

但我冇這首歌,睇隻碟有《通緝你的心》,歌名都夠晒吸引力,一定係正野。

黑膠人 said...

To Chi:

Tks. 單睇d歌名都真係已經feel到呢隻碟有料到..haha... 我遲d send boyfriend 比你la, 好鬼西ga.

1987 麗風 1002 Boy friend
●通輯你的心>楊道火曲>潘偉源詞>亞洲電視劇<女捕快>主題
●Boy friend>阮眉詞
●最後一吻>鍾繼昌詞
●謎樣的約會>阮眉詞
●禁區行人止步>鍾繼昌詞
●髮>鍾繼昌詞
●熱>鍾繼昌詞
●誤會>鍾繼昌詞
●白髮魔女傳>楊道火曲>卡龍詞>亞洲電視劇<白髮魔女傳>主題曲
●白髮魔女傳>楊道火曲>鍾繼昌詞>亞洲電視劇<白髮魔女傳>插曲
●越女劍>楊道火曲>鍾繼昌詞>亞洲電視劇<越女劍>主題曲

艾麗絲謝 Agnes Tse said...

某年寶麗金慶祝幾幾周年, 出左一張群星雜錦碟, 好幾個天王天后過哂檔, 得番校長同班新秀死撐, 連吳君如都排第2,3位! 另外商台又捧佢呢~(同Wyman做"娛樂性騷擾", 好聽過嘩嘩嘩打到黎, 我覺得)