嘩!曾航生梁安琪《再見亦是朋友》

上回講到,1991年的《現代愛情故事》引發了2009年的《情愛現代事故》,那麼1992年接續超娘合唱K歌熱潮的《再見亦是朋友》呢?今日在《蘋果日報》看到好消息,曾航生將於明後兩天舉行演唱會 (伙拍李國祥),地點是荃灣大會堂,監製兼女友梁安琪自爆 : 「其實我係神秘嘉賓。」(唔知點解話明神秘,可以講出來;說了出來,仲係神秘) 她會取代鼻塞女歌手何婉盈,和曾航生合唱《再見亦是朋友》,唔使驚,唱歌還唱歌,他們沒有分手,仲好恩愛。


梁安琪不滿埋沒才華 曾航生、李國祥被迫出山
蘋果日報
2009年12月11日

現今樂壇青黃不接,新晉歌手懶音、走音乜都齊,所以實力派歌手開騷特別具吸引力。曾航生(Sam)和李國祥(KC)兩位低調歌手在演唱會監製梁安琪鼓勵下出山,明天(12日)起舉行兩場「雙子星演唱會」,回饋歌迷多年來的支持。

久未於報章雜誌露面的曾航生與李國祥合作舉行「雙子星演唱會」,兩人的首本金曲《再見亦是朋友》和《餘情未了》等,肯定令樂迷聽出耳油。曾航生早前與演唱會監製、女友梁安琪一同接受訪問,問到為何有與 KC合作的構思時說:「其實我自己好低調,但係見我哋嘅前輩都有咁多人欣賞,所以就出嚟做吓囉。」

安琪挑戰何婉盈

梁安琪續說:「佢真係好低調,我睇唔過眼,一個咁好嘅歌手應該出番嚟囉。」她又說:「其實我係神秘嘉賓,而家好辛苦練緊《再見亦是朋友》,壓力都幾大,但係要唔差過何婉盈唔難。」阿Sam則指壓力頗大,他說:「梗係大壓力啦,平時唱歌同上台做騷係兩回事,做騷要有要求,又要同live band夾,但係當玩吓啦,做兩場睇吓係點情況囉。」

李國祥慢工出碟

與曾航生相比,KC就輕鬆得多,他說:「最驚係啲衫唔靚,其實歌就揀好o架喇,係未正式排囉,不過大家都咁有經驗,個表演應該輕輕鬆鬆,有乜嘢問題一坐低傾兩句就解決晒啦。」正準備投入男裝內衣生意的他又說:「而家都係教吓學生,新碟一直有做緊,但係我同監製都係要求好高嘅人,大家都一早聲明唔好就寧願唔出住。」(完)


搖擺天使梁安琪都出過唱片,叫做《繼續流浪》,她不唱,也是樂迷一大損失。俞琤1988年入主商台後,夠膽與始皇帝對著幹的,只有烈女Angel一人。後來她從政,亦在坊間成為佳話,她2007年參選區議會,與陶君行在論壇上針鋒相對,被指大契上身,卿姐長毛毓民都要甘拜下風。

曾航生1991年度新人獎贏黎明 (港台&商台),被喻為華納實力派vs寶記偶像派的勝利。退出後,他除了教人唱歌,亦經營星恆製作公司,有官方網站,他是站內點擊率最高的作曲人之一,對上一張唱片是他自作自唱的《音樂道德經》,2008年推出。

由以前到現在,都唔明點解華納簽鼻盟盟的何婉盈,她1991年港姐入五甲,但沒名銜,未幾就在TVB做主持,1992年出唱片,歌喉差無可差,最要命的是《再見亦是朋友》和《愛上你是我一生的錯》都hit,「再見亦是朋友」更成為城中常用語。

她1996年又唔知點解退出娛樂圈,重回校園讀港大,幾年後結婚,兩年後離婚,之後做過馬會公關,主持過賽馬節目。

曾航生 + 何婉盈- 再見亦是朋友 (1992)
作曲:嚕啦啦 (孫正明) 作詞 : 李郎
改編自台灣60年代校園歌《萍聚》,1987年李翊君錄成唱片,國粵語版都娘味重。


相同道理,許秋怡和老公王書麒經常登台時唱《現代愛情故事》。

5 comments:

Agnes艾麗絲謝 said...

何婉盈仲有一個身份:專同狗仔"講野"─動物傳訊員(Animal Communicator).

Anonymous said...

其實當年曾航生大碟已印好蔡立兒版本。後來華納臨陣易帥,更在包裝中蔡的名字上貼上何婉盈。在想此著其實同時害了蔡、何二人

Old Ox said...

曾航生, 黎明皆是90年度樂壇生力軍/新人歌手, 寫他們在90年年終頒獎禮獲獎會否不會令大家誤會係91年出道?

Anonymous said...

究竟系咩回事,出街嘅版本唔系蔡立兒呢?

eda said...

潤滑液內衣性感內衣自慰器充氣娃娃AV情趣衣蝶
按摩棒電動按摩棒飛機杯自慰套自慰套情趣內衣

G點性感丁字褲吊帶襪丁字褲無線跳蛋性感睡衣

角色扮演跳蛋情趣跳蛋煙火批發煙火情趣用品SM