癲妮困lift

葉德嫻 - 情人Lift (1985)
作曲 : Bugatti/Musker 作詞 : 林振強


謝謝Stephen的溫馨提示,睇番22年前Deanie和陳潔靈一起開的《競歌散芬芳演唱會》,原來85年和05年一樣,唱《情人Lift》要扮癲癲得得老姑婆;那是她剛出《千個太陽》,舞台髮型和唱片封面一樣,是all back頭駁長馬尾,白色眼鏡框分分鐘是劉天蘭私伙,仲有條闊袍大袖裙。

好正,這個演唱會沒有推出任何影音產品,不知是否電視播過,才留下這條珍藏舊片呢。

2 comments:

best actor said...

how spookey I was there! 論唱功﹐陳點樣走點樣跳把聲都無走樣﹐真係直上頂尖地。但只要葉一出場﹐好似八婆咁講句話﹐全場就笑爆噴飯﹐超級壓台。果時好想聽到葉唱觸摸我的咀唇。但好似無唱到。要pay tribute﹐SL可以考慮呢首改篇自Diana Ross o既 Touch me in the morning。

manhattan said...

係呀,TVB有播過