IYY大堆頭tag相

IYY '85青少年節主題歌曲
作曲 : 姚大偉 作詞 : 潘源良
睇呢條片,就好像玩facebook tag相,我一共tag到60+個人頭,因為短片會郁動,比tag硬照難度高,趣味也較多,當中如有tag錯tag漏,歡迎指正。

in this video : 周潤發、關朝聰、鄧麗盈、曾華倩、唐麗球、關正傑、張學友、關菊英、露雲娜、陳慧嫻、王愛明、龔慈恩、余文詩、李中浩、謝寧、譚玉瑛、林偉健、鄧德華、詹秉熙、鄺佐輝、陶大宇、林利、張德蘭、鮑翠薇、雷安娜、林嘉華、張國強、張國榮、梁朝偉、王雅文、麥麗紅、周星馳、孫明光、劉淑華、譚詠麟、區瑞強、狄寶娜摩亞、關朝聰、戚美珍、劉青雲、歐陽德勛、張衛健、陳潔靈、王書麒、孫明光、胡渭康、蔡國權、戴蘊慧、甄妮、呂方、鍾鎮濤、任達華、羅志強、張國榮、苗僑偉、梅艷芳、藍潔瑛、羅文、蔡楓華、陳百強、馮雲黛、盧敏儀、吳夏萍...

1985年是聯合國的國際青年年 (IYY) ,無線與世界接軌,暑假期間主辦青少年節,仲拉大隊班齊馬拍了這首主題曲MV。當時有《青春前線》這個節目,張國強、羅志強、盧敏儀、馮雲黛、唐麗球做青年大使,介紹青少年課外活動,健康到爆。幾年後,換上江欣燕、胡越山、潘芳芳、彭鏡光,我睇唔少。

7 comments:

Anonymous said...

1:52秒,關正傑左面o個個應該係余文詩。
多謝版主分享﹗

Ricky said...

let me try :
2:22秒,4 girls - 關菊英、吳夏萍、王雅文、方伊琪。

Anonymous said...

我見到做過城市故事o既劉淑華, 仲好似見到劉嘉玲、陶大宇、余綺霞同方伊琪。

chi said...

方伊琪...只覺得是「疑似」,因片中人好像頗年輕,兩位都說是她,才敢相信。

Bazooka said...

0:20-0:21, 周潤發隔離果個紅衫女仔係咪劉嘉玲?

GLXstudio said...
This comment has been removed by the author.
陶祺生 said...

江欣燕、胡越山、潘芳芳、彭鏡光,重有個謝少祥