CY名牌快歌

王靖雯 - 不再兒嬉 (1993)
作曲 : C. Y. Kong 作詞 : 林振強 編曲 : C. Y. Kong


CY是1993年新冒起的年輕品牌,女歌手一人一首,就好似LV、CD、BV,興起來位位OL孭一個。CY Kong最早期合作的是鄭秀文,跟住係王靖雯,93年S/S Collection有首快歌《不再兒嬉》,那季時興70年代復古disco beat,CY英倫學成歸來,吸飽潮流養份,《不再兒嬉》可能參考過以下這首舊歌 :

Evelyn "Champagne" King - Shame (1977)
來自《Smooth Talk》大碟,Evelyn King是美國黑人女歌手,擅長演繹Soul/Funk的士高舞曲,《Shame》是她的代表作。


當然,CY江志仁有在舊東西上加入新元素,《不再兒嬉》編曲的弦樂墊底,穿插brass,以及結尾的大段音樂相當精彩。

他在93年出版的快歌,各種風格都有,如王菲《流非飛》、彭羚《如果得不到愛情》及remix、許志安《反正經》,但若計70年代復古disco beat系列,還有以下兩首,節奏頗相似。

鄭秀文 - 熱脹冷縮 (1993)
作曲 : C. Y. Kong 作詞 : 林振強 編曲 : C. Y. Kong


李樂詩 - 情熱晚裝 (1993)
作曲 : C. Y. Kong 作詞 : C. Y. Kong 編曲 : C. Y. Kong


《不再兒嬉》有個remix,幾夾硬來,都係為混而混。

王靖雯 - 不再兒嬉 (Rock Version) (1993)

4 comments:

Agnes艾麗絲謝 said...

《不再兒嬉》九成似Shame個節奏. C.Y.Kong 呢d可能叫致敬, 落到雷頌德手上, 就叫抄.

《不再兒嬉》王靖雯唱完之後仲有成幾分鐘音樂, 聽首歌時覺得, 個音樂人一定係想"有d野". 依家首歌仲係我mp3入面.

鄭秀文首《熱脹冷縮》當時唔係hit歌, 之前hit左既有《Chotto等等》, 之後好似去到《十誡》先玩勁歌.

Anonymous said...

情熱晚裝 is probably a homage to Mariah Carey's "Emotion"

fRanCoiS said...

CY第一個合作既歌手係莫文蔚,當年佢地兩個同雷頌德一齊o係英國讀書,回流香港做左莫文蔚第一隻碟,之後不歡而散,當時《這等待眼睛》已經有呢種euro beat。
莫文蔚出佢上一隻「可能」最後一隻大碟既時候,曾經話過想搵返雷頌德合作,不過最後唔成事,結果反而攞左金曲獎最佳製作人。

kit1979 said...

HI,我系廣州樂迷,好中意你個blog,好正!
CY學野幾叻嘅,95年關淑怡版本嘅忘記她是他都系借用左cure-wish大碟裏面只apart,相似度達九成!不過證明CY幾有品味,識學人的D好野!博主可吾可以寫一下關於"柏安妮"嘅介紹啊?唱功雖然一般,但距當年只"不經意"大碟幾好聽嘎,吾知你有無距嘅MV?好中意不夜天同埋只騙我也要一世!