吳夏萍 - 心的色彩 (1985)

吳夏萍是和鄺美雲同屆的落選港姐, 也是85年加入樂壇, 選美專家數得出, 82年出了三位港姐歌手 : 鄺美雲, 吳夏萍, 沈金鈴. 後面兩位可說是一碟歌手. 吳夏萍在TVB主要做"歡樂今宵", 比較關音樂事是主持"新地任你點", 最記得她時常曬到好tanned, 在"奶奶早晨"做洋化的狐狸精, 與趙雅芝爭老公. 吳夏萍聲線低沉, 雖然只出過一張碟"心的色彩", 但一碟歌手都有其值得記得之處, 吳夏萍帶來camp camp地的"尖東海傍", 不少人私底下喜愛, "心的色彩"由東尼機構推出, 這間唱片公司以前未聽過, 之後也不多見, 不清楚其底細.


以下是派台宣傳的白版碟, 只得四首歌 : 細胞與我, 尖東海傍, 心的色彩, 雨聲, 即是大碟主打歌.

1 comment:

black lab said...

東尼機構曾經幫黃杏秀出碟,碟名《一條冷頸巾》(前兩個字唔肯定,但一定關「冷頸巾」事)。
大約1983年我報內地旅行團,有叻嫂呢盒帶作為禮物!全碟叻嫂都用子喉唱歌,70年代流行曲風格。